Bruggen bouwen: samen tegen discriminatie
Verslag bijeenkomst 23 mei 2024: “Een Arnhem voor alle Arnhemmers
In een wereld waar te veel stemmen ongehoord blijven, komen op donderdag 23 mei 20 Arnhemmers vanuit verschillende achtergronden, samen in het Huis vóór de Wijk in Arnhem Zuid. Deze avond staat helemaal in het teken van delen en luisteren naar elkaars verhalen met als doel, een Arnhem voor alle Arnhemmers. Met open harten en oren gaan we met elkaar in gesprek, klaar om de uitdagingen van discriminatie en racisme in onze stad aan te pakken en te bouwen aan een inclusiever Arnhem.
Oma
Marilyn A-Kum begint met een warm welkomstwoord, ze is blij om zo veel mensen te zien en benieuwd naar wat de avond aan verhalen brengt. Dan is het woord aan Nirupa Shantiprekash, adviseur diversiteit, inclusie en empowerment, zij begeleidt ons vanavond. De bijeenkomst richt zich op persoonlijke ervaringen met discriminatie, Nirupa vraagt wie discriminatie heeft ervaren of getuige is geweest van discriminatie. Verschillende handen gaan de lucht in. Nirupa staat stil bij het belang van luisteren en de uitdagingen die het met zich meebrengt, zoals vaak onderbroken worden en niet in staat zijn een verhaal af te maken. Dan volgt de luisteroefening, waarbij deelnemers krijgen de opdracht om zonder oordeel, mening of aanname (‘Laat oma thuis’) naar elkaar te luisteren. De oefening laat zien aan hoe moeilijk het is om niet automatisch te reageren of vragen te stellen, wat vaak meer over de vragensteller zegt dan over de ander.
Verhalen
Verschillende vormen van discriminatie worden besproken, waaronder geloof, geaardheid, leeftijd, minderheid, spraak, vakgebied, karakter, fysieke gesteldheid, geslacht, nationaliteit, geur, arbeidsmarkt, opleidingsniveau en beperkingen. Uiteraard is er ook volop ruimte voor persoonlijke verhalen over discriminatie op de werkvloer, in de zorg, en in het onderwijs. Deze verhalen benadrukken de impact van discriminatie op individuen en de reacties die het uitlokt, variërend van het indienen van klachten tot het zoeken van de juiste oplossing om met elkaar in gesprek te blijven.
De bijeenkomst eindigt met een discussie over mogelijke oplossingen voor discriminatie en hoe je mensen kunt aanzetten tot anders denken. Het belang van het betrekken van werkgevers bij dit proces is belangrijk. Net als de noodzaak om sterker te staan in wie we zijn en wat we willen bereiken. We kijken terug op een mooie bijeenkomst, gericht op het delen van ervaringen en het zoeken naar manieren om discriminatie aan te pakken en een inclusiever Arnhem te creëren.