Skip to main content

Krachten bundelen tegen uitsluiting in Arnhem, waar staan we nu? 

Sinds september 2023 is Marilyn A-Kum dé coördinator tegen discriminatie en racisme in Arnhem. De afgelopen maanden heeft ze samen met haar team hard gewerkt aan het verzamelen van verhalen en ervaringen van Arnhemmers. Door gesprekken en enquêtes brengt ze in kaart hoe discriminatie en racisme zich in onze stad manifesteren. Marilyns missie is helder: het onzichtbare zichtbaar maken. In haar zoektocht naar verhalen komt ze schrijnende voorbeelden tegen van uitsluiting en ongelijke behandeling. Of het nu gaat om discriminatie op de werkvloer, in het onderwijs of bij het zoeken naar een woning, het blijft een urgent probleem dat veel inwoners dagelijks raakt. 

Druk programma 
“Het is indrukwekkend hoeveel mensen bereid zijn hun verhaal te delen,” vertelt Marilyn. “Maar het laat ook zien hoe noodzakelijk dit onderzoek is. We kunnen pas echt werken aan oplossingen als we precies weten wat er speelt.” Tot nu toe heeft Marilyn ruim 40 diepte-interviews gehouden met Arnhemmers en Arnhemse organisaties. Daarnaast is de enquête door maar liefst 159 respondenten ingevuld. Deze waardevolle input vormt de basis voor het onderzoeksrapport dat later dit jaar wordt gepresenteerd. Het onderzoek kent ook diverse bijeenkomsten en activiteiten. De eerste dialoogbijeenkomst was in Museum Arnhem. Marilyn: “Op 26 maart organiseerden we, op uitnodiging van de Bakermat, een bijeenkomst waarbij medewerkers van project BuurtSupport opriepen om gezinnen te ondersteunen. Dit leidde tot drie mooie connecties met gezinnen uit Arnhem Oost. In de week tegen racisme organiseerden we op 19 maart een goedbezochte dialoogbijeenkomst in samenwerking met de Arnhemse stadsgesprekken. Ook voerde een klas van het Montessori College voor ons de opdracht ‘Marktgesprekken’ uit en enquêteerden zij marktbezoekers. Onze een-na-laatste bijeenkomst was op 27 mei in Huis voor de Wijk.” 

Kado 
Een leuke bijkomstigheid: om de betrokkenheid van inwoners te vergroten, verloten we binnenkort 10 koffie- en theebonnen van Brownies en Downies onder een van de respondenten van de enquête. Hiermee willen we onze dankbaarheid tonen aan iedereen die zijn of haar verhaal heeft gedeeld en bijdraagt aan een beter Arnhem. 

Meedoen 
Met haar inzet en toewijding zorgt Marilyn er samen met haar team voor dat discriminatie en racisme in Arnhem niet langer onopgemerkt blijven. Haar werk legt de basis voor een toekomst waarin iedereen in Arnhem zich welkom en gelijkwaardig behandeld voelt. Laten we samen werken aan een stad waar echt iedereen meetelt. 

Ook uw verhaal is belangrijk. Heeft u ervaringen met discriminatie of racisme? Deel uw verhaal en draag bij aan een inclusiever Arnhem. Samen maken we het verschil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud