Skip to main content

Krachten bundelen tegen uitsluiting in Arnhem, waar staan we nu? 

Sinds september 2023 is Marilyn A-Kum dé coördinator tegen discriminatie en racisme in Arnhem. De afgelopen maanden heeft ze samen met haar team hard gewerkt aan het verzamelen van verhalen en ervaringen van Arnhemmers. Door gesprekken en enquêtes brengt ze in kaart hoe discriminatie en racisme zich in onze stad manifesteren. Marilyns missie is helder: het onzichtbare zichtbaar maken. In haar zoektocht naar verhalen komt ze schrijnende voorbeelden tegen van uitsluiting en ongelijke behandeling. Of het nu gaat om discriminatie op de werkvloer, in het onderwijs of bij het zoeken naar een woning, het blijft een urgent probleem dat veel inwoners dagelijks raakt. 

Druk programma 
“Het is indrukwekkend hoeveel mensen bereid zijn hun verhaal te delen,” vertelt Marilyn. “Maar het laat ook zien hoe noodzakelijk dit onderzoek is. We kunnen pas echt werken aan oplossingen als we precies weten wat er speelt.” Tot nu toe heeft Marilyn ruim 40 diepte-interviews gehouden met Arnhemmers en Arnhemse organisaties. Daarnaast is de enquête door maar liefst 159 respondenten ingevuld. Deze waardevolle input vormt de basis voor het onderzoeksrapport dat later dit jaar wordt gepresenteerd. Het onderzoek kent ook diverse bijeenkomsten en activiteiten. De eerste dialoogbijeenkomst was in Museum Arnhem. Marilyn: “Op 26 maart organiseerden we, op uitnodiging van de Bakermat, een bijeenkomst waarbij medewerkers van project BuurtSupport opriepen om gezinnen te ondersteunen. Dit leidde tot drie mooie connecties met gezinnen uit Arnhem Oost. In de week tegen racisme organiseerden we op 19 maart een goedbezochte dialoogbijeenkomst in samenwerking met de Arnhemse stadsgesprekken. Ook voerde een klas van het Montessori College voor ons de opdracht ‘Marktgesprekken’ uit en enquêteerden zij marktbezoekers. Onze een-na-laatste bijeenkomst was op 27 mei in Huis voor de Wijk.” 

Kado 
Een leuke bijkomstigheid: om de betrokkenheid van inwoners te vergroten, verloten we binnenkort 10 koffie- en theebonnen van Brownies en Downies onder een van de respondenten van de enquête. Hiermee willen we onze dankbaarheid tonen aan iedereen die zijn of haar verhaal heeft gedeeld en bijdraagt aan een beter Arnhem. 

Meedoen 
Met haar inzet en toewijding zorgt Marilyn er samen met haar team voor dat discriminatie en racisme in Arnhem niet langer onopgemerkt blijven. Haar werk legt de basis voor een toekomst waarin iedereen in Arnhem zich welkom en gelijkwaardig behandeld voelt. Laten we samen werken aan een stad waar echt iedereen meetelt. 

Ook uw verhaal is belangrijk. Heeft u ervaringen met discriminatie of racisme? Deel uw verhaal en draag bij aan een inclusiever Arnhem. Samen maken we het verschil.

Bruggen bouwen: samen tegen discriminatie

Verslag bijeenkomst 23 mei 2024: “Een Arnhem voor alle Arnhemmers
In een wereld waar te veel stemmen ongehoord blijven, komen op donderdag 23 mei 20 Arnhemmers vanuit verschillende achtergronden, samen in het Huis vóór de Wijk in Arnhem Zuid. Deze avond staat helemaal in het teken van delen en luisteren naar elkaars verhalen met als doel, een Arnhem voor alle Arnhemmers. Met open harten en oren gaan we met elkaar in gesprek, klaar om de uitdagingen van discriminatie en racisme in onze stad aan te pakken en te bouwen aan een inclusiever Arnhem.

Oma
Marilyn A-Kum begint met een warm welkomstwoord, ze is blij om zo veel mensen te zien en benieuwd naar wat de avond aan verhalen brengt.  Dan is het woord aan Nirupa Shantiprekash, adviseur diversiteit, inclusie en empowerment, zij begeleidt ons vanavond. De bijeenkomst richt zich op persoonlijke ervaringen met discriminatie, Nirupa vraagt wie discriminatie heeft ervaren of getuige is geweest van discriminatie. Verschillende handen gaan de lucht in. Nirupa staat stil bij het belang van luisteren en de uitdagingen die het met zich meebrengt, zoals vaak onderbroken worden en niet in staat zijn een verhaal af te maken. Dan volgt de luisteroefening, waarbij deelnemers krijgen de opdracht om zonder oordeel, mening of aanname (‘Laat oma thuis’) naar elkaar te luisteren. De oefening laat zien aan hoe moeilijk het is om niet automatisch te reageren of vragen te stellen, wat vaak meer over de vragensteller zegt dan over de ander.

Verhalen
Verschillende vormen van discriminatie worden besproken, waaronder geloof, geaardheid, leeftijd, minderheid, spraak, vakgebied, karakter, fysieke gesteldheid, geslacht, nationaliteit, geur, arbeidsmarkt, opleidingsniveau en beperkingen. Uiteraard is er ook volop ruimte voor persoonlijke verhalen over discriminatie op de werkvloer, in de zorg, en in het onderwijs. Deze verhalen benadrukken de impact van discriminatie op individuen en de reacties die het uitlokt, variërend van het indienen van klachten tot het zoeken van de juiste oplossing om met elkaar in gesprek te blijven.

De bijeenkomst eindigt met een discussie over mogelijke oplossingen voor discriminatie en hoe je mensen kunt aanzetten tot anders denken. Het belang van het betrekken van werkgevers bij dit proces is belangrijk. Net als de noodzaak om sterker te staan in wie we zijn en wat we willen bereiken. We kijken terug op een mooie bijeenkomst, gericht op het delen van ervaringen en het zoeken naar manieren om discriminatie aan te pakken en een inclusiever Arnhem te creëren.

Uitnodiging 23 mei 2024

Een Arnhem voor alle Arnhemmers. Hoe ziet dat eruit?

Woon of werk jij in Arnhem? Laten we het hebben over discriminatie en racisme in onze stad! Het is belangrijk om bewustwording te creëren en een inclusieve samenleving te bevorderen. Samen bouwen we aan een cultuur van respect en verdraagzaamheid.

Kom donderdag 23 mei naar: Huis vóór de Wijk, Eimerssingel-Oost 266, 6834 CZ Arnhem 
Tijd: Inloop vanaf 18.30 uur
Aanmelden: via welkom@acdr.nl

Uitnodiging 22 april 2024

Een Arnhem voor alle Arnhemmers. Hoe ziet dat eruit?

Gemeente Arnhem is er voor alle Arnhemmers. Hoe kan dit beter? Als Arnhemse coördinator tegen discriminatie en racisme zoek ik verhalen die gaan over uitsluiting. En ik ben nieuwsgierig naar oplossingen. De gesprekken met Arnhemmers en Arnhemse organisaties zijn de basis om te komen tot een plan met acties. Acties waarmee Arnhem een nog fijnere stad wordt om in te zijn. Daarom nodig ik jou uit om tijdens onze derde bijeenkomst met met mij en andere Arnhemmers in gesprek te gaan. Hoe kijk jij naar dit soort onderwerpen? Heb je zelf ervaring met uitsluiting?

Praat mee op 22 april 2024
18.30 uur
Olympus 11, 6832 EL Arnhem (Olympus College)

Wil je meepraten maar kun je de 22e niet? Op 23 mei heb je nog een kans. Dan ben ik bij ESA, De Pas 44, 6836 BK Arnhem (Rijkerswoerd).

Wil je erbij zijn, meld je vooraf aan met een e-mail naar welkom@acdr.nl
En vergeet niet om vooraf onze enquete in te vullen  https://lnkd.in/emdgrNyV

Zijn we opgeschoten? Ja en nee

Interview met Olaf Stomp over inclusie en antidiscriminatie bij gemeenten.

Ruim vier jaar geleden tekenden we in Sprank op hoe gemeenten ervoor stonden op het vlak van inclusie en diversiteit. Conclusie: er was volop aandacht voor het onderwerp, maar divers was de werkvloer nog allesbehalve. Hoe is de situatie nu? En voeren gemeenten een adequaat antidiscriminatiebeleid? We gaan te rade bij vier experts en betrokkenen.

Vul de ACDR enquête in

Doe mee en deel jouw verhaal over discriminatie en racisme in Arnhem!

Sinds oktober vorig jaar doe ik onderzoek naar discriminatie en racisme in de stad. Waar worden mensen uitgesloten vanwege een beperking, afkomst of iets heel anders? Iedere week ga ik in gesprek met inwoners, bedrijven of instellingen. Ik spreek veel mensen maar lang niet iedereen. Na elk gesprek denk ik weer ‘hier moeten we iets mee.’ Het liefst zou ik in elke wijk aanbellen om een paar vragen te stellen. Daarom heb ik een vragenlijst gemaakt. Vul hem in en vertel mij wat jouw verhaal is. Als dank voor je hulp kun je je naam achterlaten om kans te maken op een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Brownies & Downies. Een van mijn favoriete plekken in de stad.

  • 1
  • 2
Ga naar de inhoud